De film van je leven

Voor een nieuwe serie “de film van je leven” reis ik (dolf van de Vegte) samen met Christenen voor Israël af naar Oekraïne. We zijn daar in het kader van het 20 jarige jubileum van de Christen voor Israël-actie “Breng de Joden thuis”. We mogen meereizen met ca 150 jongeren en jonge gezinnen uit Oekraïne die aliyah gaan maken naar Israël.
 
In de eerste aflevering maken we een portret van Koen Carlier en het voedselprogramma wat Christenen voor Israël daar verzorgt. We horen van Koen wat zijn beweegredenen zijn en we zien Joodse gezinnen die blij de pakketten in ontvangst nemen. Een extraatje wat erg welkom is in vele gezinnen.|
 
In de tweede aflevering vertellen we het onbegrijpelijke verhaal van de holocaust die plaatsvond in Oekraïne. Een onverteld verhaal. Iedere stad heeft wel een massagraf en de wijze waarop de Duitsers te werk gingen was gruwelijk. Aangrijpend was het verhaal wat Koen vertelde bij een weeshuis waar de Duitsers  om 4 uur in de nacht 250 kinderen uit hun bed sleurden en in hun pyjama door de vrieskou naar het water lieten lopen. Midden in de nacht zodat de buurtbewoners niets zouden merken van de plannen die men met de kinderen had.|
 
Aflevering drie gaan we ‘s morgens heel vroeg met de bus naar Kiev. Het is een reis van vier uur waar we samen met de Olim families reizen. Ze hebben die ochtend een afscheidsbijeenkomst van familie en vrienden en gaan vervolgens naar de luchthaven om de reis naar Tel Aviv te maken. We interviewden de minister van Integratie die tijdens de afscheidsbijeenkomst vaststelde dat er onder de vertrekkende Oekraïense Joden vast een nieuwe premier moest zijn.
 
Samen met de minister en ruim 150 mensen uit Oekraïne vlogen we naar tel Aviv. We gaan dat meemaken in aflevering 4 van deze serie. We waren bij de ontvangstreceptie in Israël en zagen hoe de Minister symbolisch Israëlische paspoorten aan een jong gezin overhandigde. In Israël praten we met Sara van Oordt over deze reis en het werk van Christen voor Israël in het bijzonder.
 
Samen met ds. Henk Poot gaan we naar een nederzetting in Otniël. Daar ontmoeten we Joodse kolonisten die vertellen over de aanslagen die in en rond hun nederzetting hebben plaatsgevonden. Eén van de meest recente aanslag was die waar vrouw en moeder Daphne Meir werd vermoord in haar eigen huis. Bijzonder was toen we door de wijk wandelden we haar weduwnaar en zoon tegenkwamen. Wij waren onder de indruk van de reacties van Daphne’s man en haar zoon.
 
De laatste aflevering begint op zondag met een bezoek aan Christ Church. Vervolgens worden we in een zaal boven de Kotel (Klaagmuur) verwend door een Joodse organisatie  met een heerlijke lunch. Vervolgens werden we geïnformeerd over het werk van deze organisatie die veel overeenkomsten vertoond met het werk van Christenen voor Israël. Zij zorgen namelijk dat Joodse gezinnen die geen of nauwelijks inkomen hebben voorzien worden van voedselpakketten. Voor de armlastigen is er ook een dagelijkse soepkeuken.
 
In de middag reizen we richting Nazareth en ontmoeten daar families die met ons mee reisden en inmiddels in een kibboets waren ondergebracht. Daar zullen ze de komende tijd verblijven om vooral de taal en de gebruiken in Israël onder de knie te krijgen. We sluiten de aflevering af met een bijzonder gesprek met Rabbijn Jacobs. Menig keer vertelt hij ons dat hij het ontroerend mooi vond hoe tijdens deze reis Joden en Christenen samen op konden trekken. We vragen hem naar de belangrijkste zaken die in de film van zijn leven zouden terug moeten komen en ook hoe de film van zijn leven zou aflopen.
 
In alle afleveringen maken we ook kort kennis met 2 jongeren/gezinnen die aliyah maken, spreken we met deelnemers van de Nederlandse groep die meereisden en vertellen Nederlandse mediavertegenwoordigers die in Oekraïne een ander project bezochten over hun ervaringen.
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
         
Wij gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft.. Lees meer
Cookies weigeren! OKE!