Joodse families maken de reis naar hun vaderland

“Ik zal zeggen tegen het noorden: Geef! En tegen het zuiden: Weerhoud niet! Breng Mijn zonen van ver, en Mijn dochters van het einde der aarde. Ieder die genoemd is naar Mijn Naam”                    
Jesaja 43:6-7

De stammen van Israël keren sinds het einde van de negentiende eeuw terug naar het land Israël. Honderdduizenden zijn teruggekeerd uit Oost-Europa en de voormalige Sovjet Unie-republieken. Uit het oosten (India) komen de Bnei Menashe, uit het zuiden de stam Dan uit Ethiopië, uit het westen onder andere families uit Amerika en Frankrijk. Maar ook uit Nederland vertrekken Joodse families naar hun oude vaderland.
 
Helpen inpakken
Ebenezer Operatie Exodus is een internationale christelijke organisatie, gevestigd in het Engelse Bournemouth, die sinds 1991 al meer dan 160.000 Joodse mensen wereldwijd heeft geholpen met hun terugkeer naar het land Israël. Eerst uit de landen van de voormalige Sovjet Unie, maar de organisatie werkt nu in meer dan 50 landen om hen te bemoedigen en daadwerkelijk te helpen met hun alijah. Sinds een aantal jaren helpt Ebenezer Operatie Exodus ook Joodse families uit Nederland met gebed, bemoediging en met het inpakken van hun inboedel en inladen in zeecontainers.

Dolf van de Vegte zocht een aantal van deze gezinnen op in Israël en vroeg naar hun bevindingen sinds zij de stap naar hun nieuwe (oude) vaderland hebben ondernomen. Wat betekent het als je gaat emigreren naar Israël en wat moet je opgeven? Wat is die kracht die Joden van over de hele wereld naar Israël terugvoert, ten koste van baan, familie en sociaal netwerk? En hoe integreer je in een maatschappij die zo verschilt van wat je gewend bent? Dolf reist samen met Richard Zevenhuizen, de nationaal coördinator van Stichting Ebenezer in Nederland.

Een kunstenaarsechtpaar vertrekt

Eén van de meest uitdagende hulpverzoeken was dat van Marc en Henny de Klijn-van Hartingsveldt uit Kampen. Marc is kunstschilder en Henny is beeldend keramiste. Allebei hebben een aanzienlijke hoeveelheid kunstwerken gemaakt, waarvan een groot deel mee moest naar Israël. Dertig vrijwilligers zijn meer dan vier weken bezig geweest om alles in te pakken in hun huis en atelier.
 
Henny vertelt: ‘Ons huis gonsde van de stemmen van de vrijwilligers die met veel plezier, humor en inzet de handen uit de mouwen staken om onze spullen in te pakken. We horen om ons heen: ‘Wat een werk zeg, wat hebben die mensen veel spullen, redden we het wel met één container?’ Ja, je zult maar kunstenaar zijn en ateliers hebben met zware apparatuur die versjouwd moet worden. En dat naast de potten en pannen, de stoelen, tafels, lampen, bedden, kasten en de vleugel en niet te vergeten: de grote hoeveelheid boeken. Daar hebben we tweederde van weggedaan, maar nog zijn het dozen en dozen vol. Niet te geloven, wat is er hard gewerkt!’
Knock-out
Marc de Klijn is in februari 1939 geboren uit Joodse ouders en zat ruim twee jaar ondergedoken bij een christelijk echtpaar. Later kwam hij tot geloof, maar hij bleef worstelen met zijn Joodse identiteit. Het besef wat het betekende bij het Joodse volk te horen, kwam pas na een bezoek aan de kampen Auschwitz-Birkenau in 1995. Marc: ‘Ik realiseerde me dat ik daar ook vergast zou zijn, als ik niet door mijn twee liefdevolle pleeg­ouders was opgevangen in de oorlog! Het kwam bij mij binnen alsof ik ‘knock-out’ geslagen werd! Misschien is op dat moment wel het zaadje geplant om meer met mijn Joodse achtergrond te willen doen en is op die plek, in het geëxplodeerde crematorium van Birkenau, de liefde voor mijn volk geboren!’
 
De aantrekkingskracht om naar Israël te gaan werd steeds sterker. Marc en Henny ervaren steeds meer dat het niet alleen een droom is. Het wordt een opdracht, van bovenaf bestuurd! God is bezig hen klaar te maken voor de grote stap die ze uiteindelijk in 2013 maken. In die tijd vroegen ze Ebenezer om hen te helpen met hun alijah.
 
Geen roze wolk
Henny: ‘Het eerste jaar in Israël was heel pittig. We worstelden met de taal, we misten onze kinderen en kleinkinderen, we moesten veel geduld leren in deze totaal andere maatschappij. We liepen tegen de omslachtige bureaucratie aan en het was zoeken naar winkels die je nodig hebt voor allerlei gewone zaken. Het was geen roze wolk en totaal anders dan als je hier als toerist verblijft. Ook al wisten we rationeel dat het leven hier niet gemakkelijk zou zijn en dat verkassen op onze leeftijd een klus zou worden, we moesten er wel doorheen. Maar het wonderlijke is dat dit ook gelukt is en dat we stap voor stap door onze hemelse Vader werden geleid. We zijn echt thuisgekomen en dit ervaren we elke dag!’
 
Ebenezer: Operatie Exodus: de herhaling is vanaf 20 augustus te zien op Family7, elke maandag om 21.00 uur. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 

 
 
 
         
Wij gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft.. Lees meer
OKE! Cookies toestaan