Israël in Focus

Zelfmoordaanslagen, oorlogen en kolonisten die gaan wonen in betwist gebied. Israël is bijna dagelijks in het nieuws met zogeheten nieuwsfeiten waar iedereen een mening over heeft. Maar Israël is meer dan dat. Het is het land dat in de Bijbel een centrale rol speelt. Het land dat al duizenden jaren in het middelpunt van de aandacht staat. Het land dat voortdurend in haar bestaan wordt bedreigd, maar waarvoor een hoopvolle toekomst beloofd is in de Bijbel. Sara van Oordt gaat samen met programmamaker Alexander Blom van Family7 en twee andere journalisten op zoek naar het menselijke verhaal achter de krantenkoppen. Israël in Focus, een nieuwe serie van Family7.
 
 
Scherven
De Israëlische stad Sderot werd afgelopen jaren geteisterd door tienduizenden raketten, afgeschoten vanuit de vlakbij gelegen Gazastrook. Het wordt ook wel de bunkerhoofdstad van de wereld genoemd. Yechiel (foto) woont in Sderot. Op een uitkijkpunt aan de zuidkant van de stad wijst hij naar Gaza: “Vanuit die boomgaarden schieten Hamas-strijders hun raketten af. Ik herinner me nog één Shabbat, dat er achter elkaar honderdtwintig raketten werden afgevuurd. Als het alarm gaat heb je vijftien seconden om een schuilplaats te vinden. Mijn jeugdleidster kwam om toen ze haar zusje beschermde tegen een inslaande raket. Dan komt het heel dichtbij.” Medische onderzoeken in deze stad hebben aangetoond dat bijna vijftig procent van de kinderen aan post-traumatisch stress syndroom lijden. Veel mensen zijn depressief en in de stad is een groot aantal miskramen. Yechiel overleefde zelf ook ternauwernood een raketinslag: “Als ik vlak bij die plek kom, krijg ik hartkloppingen. Maar ik wil niet weg uit deze stad. Ik wil niet toegeven aan terreur.”
 
Kijk hier aflevering 1 terug  
                          
Beeld op deze pagina: ©Henk Visscher
 
Conflict
Is het mogelijk dat Jood en Arabier ooit vreedzaam naast elkaar wonen? Kay Wilson (foto) overleefde zeven jaar geleden ternauwernood een aanval door een Palestijnse terrorist. Dertien keer werd ze met een machete neergestoken door iemand die haar niet zag als mens, maar als ongedierte. “Ik was meer dood dan levend, toen ik uiteindelijk gevonden werd. Ik werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht en het laatste wat ik me herinner was dat een Arabisch-Israëlische chirurg mij zou gaan opereren. Ik haat Arabieren niet; ik heb zó veel Arabische vrienden. Maar ik haat wel wat ze mij hebben aangedaan. En hun leiders. Zij hitsen de mensen op. Palestijnse kinderen worden getraind om mensen met een mes te lijf te gaan.”
 
 
Verloren stammen
In de zeventig jaar dat Israël  bestaat, zijn miljoenen Joden vanuit de hele wereld naar het land geëmigreerd. Shimshon (foto) is één van hen. Hij is opgegroeid in noordoost-India. Zijn voorouders hebben altijd het verlangen gekoesterd om terug te keren naar Jeruzalem. En vandaag is die eeuwenlange droom voor Shimshon werkelijkheid geworden. Maar hoe weet de staat Israël zo zeker dat Shimshon écht Joods is? En hoe kan iemand zo intens verlangen naar een stad die hij nooit heeft gezien?
Aflevering 3, 6 december om 21:00 uur

Shimson bij de klaagmuur 
 
Bijbels land
Israël is het land dat in de Bijbel door God werd beloofd aan het Joodse volk. De realiteit van vandaag is dat Joodse en Arabische bewoners van Israël soms lijnrecht tegenover elkaar staan. De gemoederen lopen hoog op en de hele wereld kijkt mee. De burgemeester van Jeruzalem Nir Barkat, beschrijft hoe nieuwsfeiten door de wereldmedia worden opgeblazen. “Als er een steen wordt gegooid in een willekeurig dorp, dan is dat geen nieuws. Maar als er een steen wordt gegooid in Jeruzalem, dan is dat ineens wereldnieuws,” aldus burgemeester Barkat, “alle ogen zijn gericht op Israël en Jeruzalem”. En het leger van Israël, de Israël Defense Force, verdedigt de grenzen. Twee commandanten vertellen over hun ervaringen in het leger. 
Aflevering 4, 13 december om 21:00 uur

Ron Hacmon is officier in de IDF en heeft vijftig vrouwen in haar eenheid 

Haatonderwijs
Itamar Marcus zet zich in om Palestijns haatonderwijs aan de kaak te stellen en houdt hiervoor met een team van mensen de Palestijnse (sociale) media, schoolboekjes en toespraken van hun leiders in de gaten.
Aflevering 5, 20 december om 21:00

Itamar Markus ontmaskert Palestijns haatonderwijs

Kolonisten
Gideon Samuel en zijn familie gaan terug naar Amona, de Joodse nederzetting in Samaria die onlangs werd ontruimd. De bewoners komen elke shabbat bij elkaar op deze desolate plek, waar ooit hun synagoge stond.  Hasanain woont iets verderop. Als Palestijn is hij helemaal niet blij met wat hij ziet als een bezetting.
Aflevering 6, 27 december om 21:00
 
Gideon Samuel met zijn familie in het verwoestte Amona
 
 
 
 
 
 
 
Nir Barkat, Burgemeester van Jeruzalem
 
 
 
 
Wij gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft.. Lees meer
OKE! Cookies toestaan