FAMILY7 IN ACTIE VOOR JODEN IN OEKRAÏNE
Vlucht uit het Noorderland!

Op nauwelijks drie uur vliegen van Amsterdam ligt Oekraïne. In december reisde Sara van Oordt voor Family7 in Actie naar Oost-Oekraïne, om de Joodse gemeenschap daar te bezoeken. Een gebied geteisterd door oorlogsgeweld, corruptie en diepe armoede. Talloze dorpen en steden liggen in puin, vele honderd- duizenden bewoners zijn weggetrokken, op zoek naar een betere toekomst.

De Joodse Ludmila en Dimitri zijn met hun vier kinderen vanuit het conflictgebied Lugansk gevlucht en zullen binnenkort vertrekken naar Israël. Dimitri vertelt: “Antisemitisme? Ja, dat ondervinden we elke dag. Mijn ouders veranderden hun Joodse familienaam Evenbach in een gewone Oekraïense naam: Prokopovich. Het was bij ons thuis verboden om te praten over onze Joodse afkomst, want het was niet bepaald prettig om Joods te zijn. Joden werden niet toegelaten op universiteiten, je kreeg minder makkelijk een baan. Dus we hadden het er niet over. Maar iedereen wist het, en regelmatig werd ik vroeger op school in mekaar geslagen.

 
‘Yid’ werd ik genoemd, dat betekent zoveel als ‘rotjood’.” Dochter Masha (16 jaar) vertelt een soortgelijk verhaal. “Een paar weken geleden duwde een jongen van school me hard tegen een muur aan. ‘Jullie zijn rotjoden’, zei hij, ‘rot op, we hoeven jullie hier niet’.”

Deze maand vertrekken Dimitri, Ludmila en hun kinderen naar Israël. In het afgelopen jaar alleen al zijn zevenduizend Joden uit oost-Oekraïne gevlucht naar Israël. De profeet Jesaja beschrijft die terugkeer prachtig, met daarbij een concrete opdracht aan ons als de volkeren: ‘Dan zullen zij uw zonen brengen in de armen, en uw dochters zullen gedragen worden op de schouder’. 

 

Samen met u willen we deze opdracht ter harte nemen. In gebed, en met financiële steun. Family7 komt in actie, om Gods volk te troosten en hen te brengen naar het beloofde land! Helpt u ook mee? 
 
Hartelijk dank voor uw gift,
 
PS. De documentaireserie ´Vlucht uit het Noorderland´ is in maart elke zaterdagavond te zien op Family7. 

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
Maakt u liever gebruik van een andere betalingsmethode, bijvoorbeeld CreditCard of een kadobon? Klik hier.
 
Stichting ETV
Bankrekening: NL47 RABO 0394022521
Stichting Evangelical Television Europe
Apeldoorn. O.V.V. Noorderland
 
 
 
 
 
Wij gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft.. Lees meer
Cookies weigeren! OKE!