John Boekhout

Onze presentatoren

John Boekhout

Geboortejaar
1958

Studie
Filosofie, Theologie

Welk programma maakt(e) u?
Verantwoord Bijbelgebruik

Waar kunnen we u nog meer van kennen? 
De één kent mij van het boek of de cursus Verantwoord Bijbelgebruik, een ander van mijn preken. Oud-studenten kennen mij als docent Praktische Theologie. Met name de vakken waarin ze leerden preken, levert af en toe nog leuke gesprekken met oud-studenten die her en der in christelijk werk of kerk actief zijn. Omdat ik (al weer 45 jaar) in het buitenland actief werd, en sinds 2000 alleen maar, is mijn netwerk daar groter geworden dan in Nederland.

Wat wilde u vroeger worden?
Leuke vraag. Als kind droomde ik ervan onderwijzer worden. Als tiener werd mijn ideaal om arts te worden. Theologiestudie en filosofie begon ik beide meer uit nieuwsgierigheid. Ik kende de Bijbel amper, en diep van binnen was ik vast onzeker of het allemaal wel klopte, wat ik las en geloofde. In plaats van ‘eventjes’ werd het tien jaar, en ging ik voor studie ook naar ‘t buitenland. Ik deed als hobby graag vrijwilligerswerk, en genoot met name van coaching en counseling. En zo wordt geleidelijk je studie en je hobby, je beroep, en komt alles samen.

Welke presentator is een voorbeeld voor u? 
Op de christelijke buis vind ik Jan van den Bosch prettig, zowel in eigen programma’s maar zeker ook als hij geïnterviewd wordt bij NPO. Ik vind zijn stijl vriendelijk, helder en bescheiden. Ik snap dat hij breed gerespecteerd wordt. Mijn vrouw en ik genieten in het algemeen van de combinatie van kracht en ontspannenheid bij Rick Nieman en Eva Jinek, maar ook van het hartelijke en plagerige van Wendy van Dijk. Recent viel mij de durf op van Giovanca Ostiana om zowel muziek als nieuws te presenteren.

Wetenswaardigheden
In Nederland gaf ik enige jaren leiding aan de GPW-opleiding van de Evangelische Theologische Hogeschool (ETH). Ik houd van vernieuwen, en zo was ik verguld toen de Kerk van de Nazarener, Federatie van Vrij Evangelische Gemeente, en de gemeenten van de Unie-ABC in de ETH allemaal kozen voor de ETH voor de opleiding van hun predikanten.
Sinds ik als 19-jarige mijn eerste Bijbels smokkelde (naar Oost-Europa), is mijn hart verknocht aan vervolgden en gediscrimineerden. Min eerste job was namens Stichting Apollos met zestien organisaties clandestiene HBO-opleidingen in Oost Europa op te zetten. Wapenfeit is dat de communistische overheden niet konden tegenhouden dat zo 20.000 predikanten ondergronds met een HBO-diploma afstudeerden.
Toch was ik vanaf het begin van mijn betrokkenheid in 1984 hier soms erg ontevreden over. Onder het mom van ‘bijbelgetrouwheid’ werd teveel bepaald door het westen, en vanuit ons denken cursussen ontwikkeld. Ik ben altijd voor ‘bijbelgetrouw onderwijs’ geweest. Maar geleidelijk werden ‘lokaal eigendom’ en ‘contextuele relevantie’ de niet minder belangrijke twee lenzen waardoor ik naar mijn werk ging kijken.
Zowel in Suriname, Afrika en Pakistan, zie ik nu opleidingen geheel door eigen leiders ontwikkeld. De impact van Gods Woord op kerk en samenleving is volgens mij daardoor veel groter.

Waarom presenteert u bij Family7? 
Het heeft mij positief verrast hoeveel trouwe kijkers én leden Family 7 heeft. Heel graag draag ik een steentje bij aan de programmering die kijkers wil helpen zich te ontwikkelen als Apollos (“doorkneed in de Schriften”, Hand. 18:24), en als Jakobus (geen woorden, maar daden).

Voor persfoto's, zie onze Beeldbank.

Verantwoord Bijbelgebruik Bijbelstudie bij Family7 John Boekhout

advertentie